Сирийската армия обяви, че прекратява боевете в части на Източна Гута, след като бунтовниците и Русия постигнаха споразумение как да функционира зона за безопасност в района, информира АФП.

Армията "обяви прекратяване на боевете в някои райони на Източна Гута в провинция Дамаск от днес на обяд (09,00 ч. по Гринуич)", се казва в съобщение, прочетено от държавната агенция САНА.

Армията ще отговори при всяко нарушение на режима на тишина, се допълва още, но не се посочва конкретно кои райони обхваща.

Русия обяви по-рано днес, че е сключила споразумение с "умерената" сирийска опозиция по време на мирни преговори в Кайро относно как да заработи безопасна зона в Източна Гута.

Източна Гута е една от четирите "зони за деескалация", договорени от Иран, Русия и Турция през май. Но споразумението все още не е приложено напълно заради разногласия относно механизма за мониторинг в зоните.

По-рано този месец се проведе нов кръг преговори в Казахстан между Русия, Турция и Иран. Те не успяха да съгласуват подробностите за четирите зони.

Русия обяви, че през следващите дни планира да изпрати хуманитарен конвой и да евакуира ранените.

Източна Гута, голям бастион на бунтовниците до столицата, често е подлагана на атаки от сирийската армия.