Преговарящият екип на сирийския президент Башар Асад ще пристигне в Женева в неделя, за да участва на мирните преговори.

Това съобщава сирийската държавна агенция САНА, която се позовава на източник от външното министерство, информира Ройтерс.

Правителство и опозиция на Сирия в остър конфликт на мирните преговори в Женева

Правителство и опозиция на Сирия в остър конфликт на мирните преговори в Женева

Правителствената делегация напуска преговорите

Делегацията, водена от Башар ал Джафари, напусна преговорите през миналата седмица и се завърна в Дамаск. Разговорите бяха възобновени в сряда без участието на сирийската правителствена делегация.

През миналата седмица в швейцарския град беше подновен осмият кръг преговори за прекратяване на конфликта, но на разговорите не присъстват представители на Дамаск. Специалният посланик на ООН за Сирия Стефан де Мистура съобщи, че водената от Башар ал Джафари правителствена делегация се е върнала в Дамаск за консултации.

САЩ и Франция искат Русия да докара делегацията на Асад на преговорите в Женева

САЩ и Франция искат Русия да докара делегацията на Асад на преговорите в Женева

Казахме на руснаците, че е важно сирийският режим да бъде на масата за преговори

Мистура очакваше преговорите да бъдат възобновени във вторник, но Джафари напусна Женева в събота миналата седмица и обяви, че може и да не се върне, тъй като опозицията настоява Башар Асад да не играе роля в бъдещето временно правителство.

По време на преговорите през миналата седмица Мистура правеше совалки между представителите на двете страни. Той планира преговорите да продължат до 15 декември.