Военното летище Деир ал-Зор в източната част на Сирия, което сирийската армия си върна този месец от ИДИЛ функционира отново от понеделник за първи път от близо година, съобщават сирийските държавни медии, цитирани от Ройтерс. 

Военната база се разглежда като ценно предимство за сирийската армия.

Два самолета са излетели от базата днес, съобщават от държавната телевизия - първата подобна дейност там от септември 2016 г., коментират и наблюдатели от Сирийската обсерватория за правата на човека.

В неделя Организацията на обединените нации заяви, че е спряла скъпите въздушни доставки в града, тъй като вече има наземен коридор.

Според изчисленията на ООН 93 000 души живеят в "изключително трудни" условия откакто ИДИЛ обсади града и са снабдявани с въздушни доставки.

Сирийските правителствени сили и техните съюзници разбиха тригодишната обсада по-рано този месец, достигайки държания от правителството анклав в града и прилежащата му въздушна база.

Сирийската армия и подкрепяните от САЩ милиции се борят срещу отделни офанзиви на ИДИЛ в провинцията, последната крепост на джихадистката група в Сирия.