Десетки сирийски кюрди излязоха на протест пред регионалното кюрдско правителство в иракския град Ербил, за да поискат смъртни присъди за шестимата мъже, които във вторник изнасилиха 16-годишна бежанка, предава „Ройтерс".

Младото момиче е било похитено, докато се е прибирало вкъщи след работа в кварталния супермаркет. След инцидента то само е подало сигнал в полицията.

Нападателите, всичките иракски граждани, бяха арестувани ден след престъплението, а трима от тях вече са признали за съучастието си.

„Призоваваме за най-строгото наказание - смърт! Тези мъже заслужават единствено това", каза една от протестиращите, цитирана от ливанския „Дейли Стар".

Протестиращите размахаха плакати с призиви за защита на свободата и достойнството на жените и обещаха, че няма да спрат с демонстрациите, докато нападателите не бъдат екзекутирани.

Сирийските бежанци в Ирак са над 210 000 души
, повечето от които живеят в районите, населени предимно с кюрди. Те често стават жертви на насилие, упражнявано от местните, но за повечето нападения не се уведомява полицията.