Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Москва ще предприеме контрамерки в отговор на експанзията на НАТО, съобщават руски медии.

"Защо реагираме на експанзията на НАТО толкова емоционално? Обезпокоени сме от решенията на НАТО", каза той в интервю за руска телевизия, което ще бъде излъчено по-късно днес.

"Знам как се приемат решения. Когато страна стане член на НАТО, много трудно може да се съпротивлява на натиска от страна на такава голяма държава, лидерът на НАТО, като САЩ. И там лесно може да се появи всичко, което е изгодно. Системи за противоракетна отбрана и нова база, и всичко, което е необходимо, и нови ударни комплекси. Какво трябва да направим", попита той в интервю за режисьора Оливър Стоун за филма "Украйна в огън", който ще бъде излъчен по канал РЕН ТВ.

По думите му Москва е в такава ситуация, че трябва да предприеме контрамерки, "т.е., излагат тези обекти към нашите противоракетни системи по такъв начин, по наше мнение, че започват да ни заплашват. Ситуацията е напрегната".

Според Путин западните партньори умишлено търсят външен враг, за да поддържат дисциплина в страните си.

"Не винаги разбирам логиката на партньорите ни", добави той.

Документалният филм хвърля светлина върху събитията в Украйна през 2013 и 2014 година. Филмът ще бъде излъчен по РЕН ТВ днес следобед.