Гуверньорът на централната банка на Гърция е поискал от премиера Алексис Ципрас да се намеси, след като министър му телефонирал, за да му каже как да си върши работата и след това предал записа от разговора на медии, информира АП.

В съобщение управителят на банката Янис Стурнарас заклейми заместник-министъра на здравеопазването Павлос Полакис за "нечувания" опит да повлияе на решенията на банката и призова Ципрас да защити независимостта на финансовата институция.

"Нелепият опит...за намеса как администрацията на Банката на Гърция и аз лично да изпълняваме задълженията си е грубо институционално нарушение", оплака се Стурнарас.

Гуверньорът, който заемаше поста на финансов министър при предишното консервативно правителство на Гърция, отдавна има напрегнати отношения с лявото правителство на Ципрас. Стурнарас често е атакуван от проправителствени медии.

В понеделник Полакис обяви в социалните мрежи, че е телефонирал на Стурнарас във връзка с разследване на заем от търговска банка, който е получил Полакис. Търговската банка е под властта на основната финансова институция в страната. Въпросната търговска банка твърди, че заемът е отпуснат в съответствие с процедурите.

Заместник-министърът на здравеопазването, колоритна фигура, която беше фотографирана да нарушава гръцките закони за пушене на закрити места, отбеляза, че е призовал Стурнарас да разследва заеми, които са взети от опозиционни политици.

Впоследствие проправителствен сайт публикува разговора между двамата. Гуверньорът обвини Полакис, че тайно е записал разговора и след това го е разпространил.

"Това е исторически безпрецедентно...министър да запиши частен телефонен разговор и незабавно да го предаде, селективно, подправени части от този разговор, на медия, приятелска на правителството", възнегодува управителят на банката.

Полакис отрича да е записвал разговора, но информацията принуди прокуратурата да започне разследване.

Министърът също обяви, че е дал на управителя на банката краен срок от три дни да разследва заеми, взети от опозиционни политици.