Скандинавските държави са на първите топ пет места в Индекса за социална мобилност, представен преди началото на 50-ия Световен икономически форум в Давос, Швейцария.

На първо място е Дания (85 точки), следвана от Норвегия, Финландия и Швеция (всички с над 83 точки) и Исландия (82 точки). В десетката влизат Холандия (шесто място), Швейцария (седмо място), Австрия (осмо място), Белгия (девето място) и Люксембург (десето място).

В новия Индекс за социална мобилност са включени 82 държави.

Увеличаване на социалната мобилност с 10% ще помогне за задълбочаване на социалната кохезия и ще засили световните икономики с близо 5% до 2030 г.

Но малко икономики имат точните условия за засилване на социалната мобилност.

При изследването се вземат под внимание пет ключови области: здравеопазването, образованието (достъп, качество и справедливост), технологиите, работата (възможности, условия и заплати) и защита и институции (социална защита и приобщаващи институции).

Справедливо заплащане, социална защита и образование за цял живот са най-големите фактори за засилване на социалната мобилност в света.

Петте икономики, които са спечелили най-много от засилване на социалната мобилност, са Китай, САЩ, Индия, Япония и Германия.

Най-социално мобилните общества в света, според индекса, са всички европейци.

Сред икономиките от Г-7 Германия е най-социално мобилната, нареждайки се на единадесета позиция със 78 точки, следвана от Франция. Канада е на четиринадесета позиция, следвана от Япония. Великобритания е на 21 място, САЩ на 27 място, а Италия на 34.

Сред големите развиващи се икономики Русия е най-социално мобилната от БРИКС. Тя е на 39 място с 64 точки. Следва Китай (45 място), Бразилия (60 място), Индия (76 място) и ЮАР (77 място).

В изследването се призовава за нов финансов модел за социална мобилност.