Два дни преди края на срещата по климатичните промени в Копенхаген преговорите не могат да направят крачка напред и да се оттласнат от мъртвата точка.

Развитите и развиващите се страни не могат да се договорят за съкращаването на емисиите парникови газове, за размера на съкращенията и за размера на помощта, която трябва да се отдели на бедните страни.
Все пак по последния въпрос бе постигнат някакъв прогрес за разлика от останалите.

Десетки световни лидери се очаква днес и утре да се присъединят към преговорите с надеждата утре - петък, да бъде подписано някакво глобално споразумение за борба с климатичните промени и глобалното затопляне.

Премиерът на Китай Вен Цзя Бао пристигна в столицата на Дания вчера, като заяви, че с участието си демонстрира важността за постигане на такова споразумение за неговата страна.
"Аз се надявам, че срещата ще доведе справедлив, разумен и балансиран резултат, благодарение на съвместните усилия на всички участници", подчерта Цзя Бао.

От днес в разговорите се включиха и канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерът на Великобритания Гордън Браун, президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва и президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад.

Утре са очаква да пристигнат и президентите на САЩ и Русия Барка Обама и Дмитрий Медведев.

Въпреки това ежечасно намаляват надеждите, че 120-те лидери от цял свят ще успеят да постигнат съгласие по единна стратегия за климатичните изменения след изтичането на протокола от Киото през 2012 година.

Президентът на Венецуела Уго Чавес в типичния си стил коментира, че ако климатът бе капиталистическа банка, то западът отдавна би бил го спасил.
Развиващите се страни начело с Китай обвиниха организатора на срещата Дания в недостатъчната прозрачност и за това, че предложението за финално споразумение не е консултирано с всички страни участници.

Екоминистърът на Великобритания Ед Милибанд заяви, че перспективите за постигане на споразумение „виси на косъм", а преговорите са преминали „една опасна граница".
От своя страна председателят на Европейската комисия Жозе Барозу изрази разочарованието си от темповете, с които вървят разговорите.

Една от основните причини за разногласия между страните е сумата, която развитите страни трябва да отделят за борбата с последствията с изменението на климата.

Вчера вечерта на развиващите се страни бе обещава допълнителна помощ, предимно от Япония, която заяви че при постигане на съгласие в Копенхаген, ще отдели допълнително по 15 милиарда долара от 2010 до 2012 година.

Миналата седмица лидерите от страните на ЕС обещаха да предоставят на бедните страни 3.5 милиарда долара годишно.
Така финансовият пакет за бедните страни става значително по -привлекателен.

Още преди официалния старт на срещата Копенхаген бе залят от демонстранти и протестиращи еколози. Полицията не веднъж използва сила и сълзотворен газ против демонстрантите, а не малко бяха и арестуваните

Ако тази седмица не бъде постигнато споразумение, редица анализатори посочват, че то едва ли е постижимо изобщо.