Скок на ислямофобията в Германия, показва проучване, което подчертава напрежението в германското общество, след като повече от 1 милион мигранти, повечето мюсюлмани, пристигнаха в страната през 2015 година, съобщава Ройтерс.

Всеки втори респондент в проучването, в което са участвали 2 420 души, заявява, че понякога се чувства като чужденец в собствената си страна заради увеличения брой на мюсюлманите. В сравнение през 2014 година 43% са заели подобна позиция, а през 2009 година - 30,2%.

От изследването става ясно също, че расте процентът на хората (над 40 на сто), които смятат, че не трябва да се допускат мюсюлмани в Германия в сравнение с 1/5 през 2009 година.

Проучването е проведено от Университета Лайпциг в сътрудничество с Фондация „Хайнрих Бьол”, Фондация „Роза Люксембург” и Фондация „Ото Бренер”.

То изследва още вижданията на крайнодесни екстремистки организации към други групи в Германия.

Докато предразсъдъкът в обществото към мигрантите е спаднал леко, то негодуванието към бежанците, мюсюлманите, синтите и циганите е нараснало, отбелязват авторите на изследването.  

Близо 60% от анкетираните вярват, че синтите и циганите са склонни към престъпления, докато повече от 80% искат държавата да не бъде толкова щедра, когато преглежда молбите за убежище на бежанците.

Почти 40% от респондентите в Източна Германия и 30% в западната част на страната са на мнение, че чужденците идват в Германия, за да се възползват от социалните помощи.