Процентът на международните туристи по света се е увеличил с 4,4 на сто през 2015, достигайки рекордните 1,18 милиарда души, въпреки че нарастват терористичните атаки.

Това става ясно от разкритите от Световната организация по туризъм към ООН данни за предходната година, цитирани от „Франс прес”.

Туристите, посетили Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и Америките, са се увеличили с 5%. С 8% са намалели туристите в Северна Африка, където държави като Тунис бяха засегнати от терористични атаки, отбелязват от организацията.

От базираната в Мадрид организация допълват, че 2015-та е шеста поредна година с ръст на глобалния туризъм над средния.

Световната организация по туризъм към ООН прогнозираше международните туристи да се увеличат с 3-4% през 2015 година след ръст от 4,7% през 2014 година.

През 2009 година беше отчетен спад от 4% заради световната финансова криза, както и заради разпространяващия се тогава свински грип, но оттогава всяка година се отчита ръст.

Туристическата индустрия на Тунис беше ударена тежко през март след атака в столицата и след нападение през юни 2015 г. в курорта Сус. При двете атаки бяха убити повече от 59 туристи.

Организацията прогнозира през тази година увеличаване на международния туризъм с 4%.