Има подновен скок на COVID-19 в Бразилия с разпространението на варианта омикрон и, както навсякъде по света, това е до голяма степен пандемия на неваксинирани, съобщава АП.

Бразилия потвърди средно 162 000 случая през седмицата до 26 януари, спрямо 20-месечния минимум от около 3 000 в края на декември. Смъртните случаи са се покачили до средно 370 на ден, пет пъти повече в сравнение с началото на този месец, но рязко спадат в сравнение с миналата година.

"Виждаме, че хората, които са хоспитализирани, са тези, които или не са били ваксинирани, или не са завършили трите дози, които имат съпътстващи заболявания", каза д-р Рафаела Рибейро пред Асошиейтед прес в интензивното отделение на нейната болница в Марика, в столичния регион на Рио де Жанейро. "Този ​​път медицинският екип е по-подготвен. В началото всъщност не знаехме как да се справим. Беше хаос."

Докато градове като Рио се придвижиха бързо, за да ваксинират населението си - 98% от възрастните са имали две ваксини или една инжекция Jannsen - други райони на страната изостават.

Според конфедерацията на държавните здравни секретариати, щатите в северния регион, където се намират обширните тропически гори на Амазонка, са сред тези с най-ниски нива на ваксинация в страната. В щата Амазонас броят на новите инфекции миналата седмица нарасна до най-много от началото на пандемията през 2020 г. и повече от двойно над нивото, регистрирано миналата година, когато здравната му система се срина. Докато хоспитализациите за тежък респираторен дистрес и смъртни случаи се увеличават през последните седмици и двете остават далеч под нивата, наблюдавани преди една година.

След забавяне на кампанията си за ваксинация, Бразилия оттогава настигна много страни и изпревари други. 70% от бразилците са получили две ваксини, срещу 63% в САЩ. Само 40 милиона души - в страна с 214 милиона жители - са получили бустер, според правителствените данни.

През уикенда министърът на здравеопазването Марсело Кейрога бе в столицата на Амазонас, Манаус, за да насърчи усилията за ваксинация. А в сряда вечерта, обратно в столицата Бразилия, той каза, че бразилските болници са по-силни от миналата година, когато броят на смъртните случаи от COVID-19 надхвърли 4000 на ден и отново подчерта необходимостта от ваксини.

"Основното е да увеличим покритието на втората доза. Все още има щати, в които това покритие не е толкова широко, колкото в по-големите (по-населени) щати", каза Кейрога пред репортери, добавяйки, че насърчава децата и юношите да получават ваксините си.

Но бразилското правителство изпрати смесени съобщения относно ваксините. Президентът Жаир Болсонаро е откровен скептик, който сам отказва да бъде ваксиниран, противопоставя се на имунизацията на деца и предупреждава за потенциални странични ефекти. Десетки милиони дози са прилагани на деца по целия свят и сериозните странични ефекти са редки, плюс рисковете са по-ниски от тези при сериозно заболяване от COVID-19.

Министерството на здравеопазването включи деца на възраст от 5 до 11 години в своя план за ваксинация на 6 януари.

Въпреки че тази вълна от COVID-19 не причинява същото ниво на тежко заболяване или смърт, загрижеността за скока на случаите накара местните лидери да отменят или отложат предстоящите карнавални празненства, включително световноизвестния парад в Рио де Жанейро, който бе отложено до април.

Увеличението на хоспитализациите също така накара здравното министерство тази седмица да запази финансирането за допълнителни легла за интензивно лечение с COVID-19 за още един месец, се казва в изявление на министерството.

От хоспитализираните в щата Рио де Жанейро 88% не са завършили програмата си за ваксинация, според пресцентъра на здравния секретариат на държавата.

"По-голямата част от тежките случаи са сред възрастните хора, особено възрастните хора, които не са завършили програма за ваксинация", каза Алберто Чебабо, вицепрезидент на бразилското общество на специалистите по инфекциозни болести. "Шансът за хоспитализация за някой в напреднала възраст с непълна ваксинация е 17 пъти по-голям, отколкото за възрастни хора с две или три дози".

Отлагат карнавала в Рио за края на април заради Омикрон

Отлагат карнавала в Рио за края на април заради Омикрон

За втора година отменят уличните паради...