Гранични патрули от Бангладеш са открили телата на 20 жени и деца от мюсюлманското мианмарско малцинство Рохинги, след като лодката им се обърнала докато бягат от насилието в Мианмар, съобщава БиБиСи.

Телата на 11 деца и девет жени са намерени от Бангладешската страна на река Наф, която разделя двете страни.

Вчера телата на две жени и две деца Рохинги бяха намерени, след като по лодката им е стреляно от гранична полиция на Мианмар, коментира Арифал Ислам, командир на гранична полиция на Бангладеш.

Около 18 500 мюсюлмани Рохинги, много от които болни и с рани от куршуми, успяват да влязат в Бангладеш в петък, според Международната организация по миграция.

Те бягат, след като серия от координирани атаки от бунтовници Рохинги със силите за сигурност в северната част на щата Ракхайн в Мианмар доведоха до военни действия.

80 000 деца в Мианмар гладуват, предупреди ООН

80 000 деца в Мианмар гладуват, предупреди ООН

Те са мюсюлмани рохингя, подлагани на репресии от властите

Мианмар евакуира хиляди будисти от Ракхайн, където сблъсъците досега са убили най-малко 117 души, повечето от които са бунтовници от Рохинги, но също така и служители на сигурността, според правителството на Мианмар.

Отношението към 1,1 милиона Рохинги от будисткото мнозинство в Мианмар е най-голямото предизвикателство пред лидер Аун Сан Су Ки, който е обвиняван от западните критици в безучастие към преследването на малцинството.

45-годишният бежанец Мохамед Рашид съобщава, че около 100 души са се приближили до границата заедно и че е видял експлозии, хора и умиращи.

"Ние се крихме в гората в продължение на два дни и след това бяхме спрени на границата, но преминахме. Чухме, че къщите в нашето селище са изгорели ", казва Рашид пред Ройтерс.

Неотдавнашното насилие бележи драматична ескалация на конфликта, който е с нова сила от октомври, когато подобни, но много по-малки атаки на Рохинги срещу военни постове породи брутален военен отговор.