Руското следствие смята днес да предяви окончателно обвинението за убийството на Борис Немцов.

Според предварителна информация обвинение ще бъде повдигнато на 5 души. Както заяви говорителят на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин основното дело за убийството на политика ще бъде завършено през януари.

Окончателната редакция на обвинението е срещу Заур Дадаев, Анзор и Шадид Губашеви, Темирлан Ескерханов и Хамзат Бахаев и е за извършено убийство като организирана престъпна група. Освен това обвинение е предявено е за незаконно придобиване, носене, превоз и съхранение на огнестрелно оръжие.

Според изявлението на Маркин „съпричастността на всички обвиняеми се потвърждава от събраните по делото доказателства, в това число и от заключенията на повече от 70 сложни съдебни експертизи”. По делото освен че са прегледани записи от камерите за видео наблюдение, са разпитани и свидетели, направени са и очни ставки, анализирани са редица документи, открити при обиски на квартирите на обвинените.

Маркин посочва, че е установена схемата на придвижване и бягство на отделните участници в престъплението.

Взето е решението делото срещу Руслан Мухудиновспоред руското следствие той е организатор и поръчител на убийството на опозиционния политик – да бъде отделено като самостоятелно и като дело срещу неизвестен брой лица.

Руслан Мухудинов се намира в неизвестност и е обявен за международно издирване от руските власти.
За него е издадена задочна заповед за арест. Според следователите Мухудинов може да се укрива в Обединените арабски емирства.

Припомняме, Борис Немцов бе застрелян в нощта на 27 срещу 28 февруари в центъра на Москва.

Московски съд обяви вече за законен отказа на Следствения комитет на Руската федерация да преквалифицира обвинението на заподозрените за убийство на политика Борис Немцов като политическо.
Искането бе отправено от семейството на опозиционера, което е убедено, че покушението срещу него е било политическо мотивирано.