В петък експерти започнаха преговори върху най-всеобхватната научна оценка за ролята на земята за човечеството на фона на климатичните промени, информира АФП.

Очаква се акцентът да падне върху това как човечеството да изхранва 10 милиарда души, но в същото време да запази природата. Специалният доклад на Междуправителствения панел за климатични промени за обработваемата земя се очаква да предупреди как индустриализираната хранителна верига, засиленото експлоатиране на ресурсите и дори усилията за ограничаване на най-тежките последици от глобалното затопляне ще поставят под риск нашето бъдеще.

Но също така ще се обърне внимание и на глобалното неравенство, обрисуване на планета, където милиарди хора изхвърлят огромно количество калории в края на деня, докато други стотици милиони си лягат гладни.

Докато делегати от цял свят започнаха да дискутират черновата на доклада в Женева, експерти коментират, че отдавна се пренебрегва ефективното използване на обработваемата земя.

Земеделието и обезлесяването са свързани с около ¼ от емисиите на парникови газове, които водят до затопляне на планетата. Индустриалното фермерство използва 1/3 от цялата обработваема земя на планетата и 74% от питейната вода.

Експерти предупреждават, че в бъдеще ще е необходимо бързо трансформиране на това как използваме земята.

Документът от 1200 страници е описван като "изключителна важна част от науката".

Очаква се населението на Земята да достигне 10 милиарда души до средата на века, което поражда страхове от достигане до преломен момент за съществуващите хранителни системи.

Месото е основен проблем, както и хранителните отпадъци. Изчислено е, че 30% от произведената храна отива на сметището.

В допълнение монокултурни насаждения като соя, използвани за енергия и за изхранване на животните, променят земята, което води до унищожаването на горите, които поемат въглеродните емисии.