Папа Бенедикт XVІ се обърна с приветствено слово към официалната българска делегация за честването на 24 май в Италия и във Ватикана.

"Както всяка година, имам удоволствието да отправя сърдечното "Добре дошли" на всички вас, членовете на българската делегация, дошли в Рим по повод празника на светите Кирил и Методий, които са почитани както на Изток, така и на Запад", заяви в словото си Светият Отец.

Споменът за тях, продължи Бенедикт ХVІ, предизвиква у вярващите - били те православни, или католици, искрено желание да дадат съществен принос за своята страна и за богатото християнско наследство, чиито корени са в неуморната дейност на двамата велики кръстители от Солун.

В словото си папата посочва още, че и днес трябва да се следва просветителската дейност, извършвана с апостолическата страст от светите Кирил и Методий.

Преоткриването на християнските корени е важно за приноса за създаване на ново общество, в което да присъстват духовните и културните ценности, бликащи от Евангелието.
Бог да благослови вашата скъпа страна и всички нейни граждани

Животът им се откроява като пример за „постоянни градители на отношение на взаимно опознаване и сърдечност както между различни народи, така и между различни културни и църковни традиции", отбелязва Бенедикт ХVІ.

Преоткриването на християнските корени е важно за приноса за създаване на ново общество, в което да присъстват духовните и културните ценности, бликащи от Евангелието", посочи още папата.

В заключение той заяви - От сърце пожелавам тази наша среща да бъде за всички вас, тук присъстващи, и за църковните и граждански реалности, които представлявате, стимул за все по-интензивни отношения на братство и солидарност.

Официалната българска делегация за тържествата в Италия и Ватикана по случай 24 май бе водена от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин, който по-рано днес се срещна с новия италиански външен министър от кабинета "Берлускони", Франко Фратини.