Властите в Словакия арестуваха 18 души по случая с убийството на журналиста Ян Куцияк. Сред тях са и 13 съдии, предадоха световните информационни агенции.

Припомняме, 27-годишният журналист Ян Куцияк и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни през февруари 2018 г. в дома им, на 65 километра източно от столицата Братислава.

Куцияк предприе журналистическо разследване, за да разкрие връзките между приближени на премиера Роберт Фицо и италиански предприемачи, свързани с мафията. Статията с разкритията му беше публикувана след смъртта му.

Стрелбата предизвика масови протести, които свалиха тогавашния премиер Роберт Фицо и се превърнаха в гръмоотвод за възмущение срещу корупцията по високите нива в страната.

Вероятният поръчител на убийството на Ян Куцияк осъден на 19 г. затвор за фалшифициране

Вероятният поръчител на убийството на Ян Куцияк осъден на 19 г. затвор за фалшифициране

Отделно Кочнер е съден, че е поръчал убийството на Куцияк

Магистратите постановиха през декември 15 години затвор за 42-годишния Золтан Андруско, на когото според прокуратурата е поръчано да намери наемен убиец. Поръчката е възложена от преводачката на словашкия мултимилионер Мариан Кочнер.

Бившият професионален войник Мирослав Марчек призна през януари, че е застрелял Куцияк и Кушнирова.

"Аз съм виновен", заяви 37-годишният Марчек пред съдебните заседатели в Специалния наказателен съд в западния град Пежинок, на 20 километра от столицата Братислава.

В края на февруари стана ясно, че Кочнер е осъден на 19 г. затвор по отделно дело за фалшифициране на документи с цел кражба на пари от телевизия.

Мариан Кочнер, влиятелна фигура в политическите и бизнес кръгове на Словакия, бе признат за виновен за това, че е предявил измамен иск за 69 милиона евро към словашката телевизия "Маркиза".

Бивш военен призна за убийството на Ян Куцияк

Бивш военен призна за убийството на Ян Куцияк

Разплитане на аферата

Кочнер бе осъден по случая с измама заедно с Павол Руско, който заема поста министър на икономиката от 2003 до 2005 г. и беше шеф и съсобственик на "Маркиза" от 1995 до 2000 г. преди да бъде купена от CME.

Руско също е осъден на 19 г. затвор.