Активист в борбата срещу корупцията, който няма опит на държавна длъжност, се очаква да спечели провеждащите се днес президентски избори в Словакия. Предвижданията са гласоподавателите да накажат управляващата партия "Смер" една година след убийството на журналиста Ян Куцияк, предизвикало масови протести, информира "Ройтерс".

Убийството на Куцияк, който разследваше измами и корупция по високите етажи на властта, предизвика най-големите антиправителствени протести в страната от падането на комунизма преди три десетилетия. Доведе и до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо.

Задържаха предполагаемия поръчител на убийството на Ян Куцияк

Задържаха предполагаемия поръчител на убийството на Ян Куцияк

Засега от полицията не разкриват повече подробности

Правителството на Фицо остава на власт, но популярността на "Смер" се срина.

Социологическите проучвания показват, че подкрепяният от партията кандидат, еврокомисарят Марош Шефчович, изостава от политическия новак и адвокат Зузана Чапутова, която е подкрепяна от протестното движение.

Ако бъде избрана, 45-годишната Чапутова, проевропейски либерал, който е от малката партия Словашка прогресивна партия, която няма парламентарно представителство, ще бъде част от вълната от популистки политици, заливаща Европа.

Последният сондаж на AKO от 1 март показва, че Зузана Чапутова ще получи 52,9%, а Марош Шефчович - 16,7%. Трети с 11,4% е съдията от Върховния съд и бивш правосъден министър Стефан Харабин, който участва на изборите като независим кандидат.

Има вероятност на 30 март да се проведе балотаж.

Парламентарните избори в страната са планирани за 2020 г.