Ръководителят на крайнодясната партия "Котлеба - Народна партия" Нашата Словакия " и заместник на Националния съвет (парламент) на Словакия Мариан Котлеба беше осъден на 4,4 години затвор за разпространение на расова омраза и неонацистки символи, съобщи Словашко радио.

Става дума за случка от 2017 г.

Присъдата, предадена на парламента, според словашкото законодателство ще влезе в сила, ако бъде потвърдена от Върховния съд на републиката.

Според неговите адвокати Котлеба е уверен, че Върховният съд ще отмени присъдата на първата инстанция. Той смята, че процесът срещу него е изкуствено конструиран от властите, за да бъдат отстранени той и партията, която той ръководи, от политическата сцена на републиката. Ако присъдата бъде одобрена, ултрадесният лидер ще трябва да предаде мандата си и да влезе в затвора.

"Котлеба - Народна партия" Нашата Словакия "е представена в парламента на страната от 2016 г. На парламентарните избори, проведени по-рано тази година, тя спечели подкрепата на 7,97% от избирателите и има 17 от 150 места във върховния законодателен орган. Върховният съд на Словакия преди година и половина отказа да удовлетвори жалбата на генералния прокурор на Републиката за разпускане на този политически субект и признаването му за екстремистки.