Великобритания обвини Русия в разпространяване на "полуистини и полулъжи" по време на дебат в ООН във връзка с химическата атака срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, докато руски представители цитираха британци от опозицията, които поставиха под съмнения повдигнатите обвинения, информира "Ройтерс".

Руски учен призна, че са разработвали новичок

Руски учен призна, че са разработвали новичок

Леонид Ринк говори пред РИА Новости

Лондон обвинява Москва, че е използвала химически агент новичок за елиминирането на Скрипал и дъщеря му, които се намират в критично състояние в болница. Русия отрича обвиненията.

Руски дипломати заявиха на Конференцията по разоръжаване на ООН в Женева, че Лондон не е изпълнил задълженията си, тъй като не е споделил доказателствата по случая. Те подчертаха, че Русия е невинна до доказване на противното.

Корбин призова Лондон да предостави на Русия проби от новичока

Корбин призова Лондон да предостави на Русия проби от новичока

Москва трябва да "бъде подведена под отговорност за това"

Денис Давидов изтъкна, че лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин е поискал най-малко парламентарна оценка на разследването, но е получил отрицателен отговор.

Не е нужно да коментирам повече, добави той.

Потвърдено е, че Русия е унищожила химическите си оръжия след разпадането на СССР. Русия не е извършвала проучвания на новичок, въпреки че проучванията са продължили във Великобритания и много други държави, продължи руският представител.

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха обвиненията на Москва, че стоят зад новичока

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха обвиненията на Москва, че стоят зад новичока

Във вторник Швеция ще привика руския посланик

По думите му атаката срещу Скрипал е извършена до град Солсбъри, който се намира до правителствената лаборатория Портън даун, където потенциално може да е произведен новичокът, акцентира Давидов.

Една от съставките също съществува в САЩ от дълго време, обяви представителят на Русия.

Британският посланик Матю Роуленд заяви, че Русия използва "серия от безумни хипотези и полуистини и полулъжи", които отвличат вниманието от истината. Според него твърденията, че новичокът е унищожен са "неясни".

Роуленд не е съгласен с Давидов, че Русия има право да види доказателствата, пояснявайки, че той се опитва да обърка картината с подвеждащи процедурни аргументи.

"Опитът на Русия да се скрие зад измислено тълкуване на конвенцията за химически оръжия никого не може да заблуди", продължи нападките британският посланик.

Американският посланик за разоръжаване Робърт Ууд определи като "абсурдна" позицията на Москва, че използваният новичок може да е от британска или американска лаборатория. Според него това е пример за типична руска пропаганда, с която Москва обвинява други за това, което самата тя е направила.

Давидов отговори на нападките, че на британските източници не може да им се вярва.

Всички си спомняме много добре, че общественото мнение в тази страна повярва на думите на премиера Тони Блеър, когато той поведе страната си във войната с Ирак. Той потвърди и беше напълно убеден, че режимът на Саддам Хюсеин притежава химически оръжия, но се оказа, че е бил излъган от собствените си съюзници, каза руският представител.