Случаите на коронавирус в световен мащаб надхвърлиха 40 милиона, тъй като настъпването на зимата в северното полукълбо е предизвикало възраждането на разпространението на болестта, предаде "Ройтерс".

Данните на Ройтерс се основават на официални доклади от отделни държави. Експертите смятат, че истинският брой на случаите и смъртните случаи вероятно е много по-висок, като се имат предвид недостатъци в тестовете и потенциално недостатъчно докладване от някои страни.

Данните на Ройтерс показват, че темпът на пандемията продължава да се увеличава. От 30 милиона глобални случаи до 40 милиона отнело само 32 дни, в сравнение с 38 дни, необходими за получаване от 20 до 30 милиона, 44 дни между 10 и 20 милиона и трите месеца, за да достигнат 10 милиона случаи, когато първите случаи са регистрирани в Ухан, Китай, в началото на януари.

Рекордни еднодневни увеличения на новите инфекции се наблюдават в края на миналата седмица, като случаите на глобален коронавирус за първи път се покачват над 400 000.

Имаше средно около 347 000 случая всеки ден през последната седмица, в сравнение с 292 000 през първата седмица на октомври.

САЩ, Индия и Бразилия остават най-силно засегнатите страни в света. Случаите на COVID-19 в Северна, Централна и Южна Америка представляват около 47,27% или почти половината от глобалните случаи.

На около 10 000 души в САЩ се наблюдават около 247 случая. За Индия и Бразилия тези цифри са съответно 55 случая и 248 случая на 10 000 души.

Новите случаи нарастват с над 150 000 на ден в Европа, тъй като много страни, включително Италия, Холандия, Германия, Австрия, Полша, Украйна, Кипър и Чехия, отчитат рекордно ежедневно увеличение на броя на коронавирусните инфекции.

Понастоящем Европа представлява над 17% от глобалните случаи и близо 22% от смъртните случаи, свързани с вируса в световен мащаб.

Части от Обединеното кралство бяха блокирани, тъй като премиерът Борис Джонсън се опита да овладее втора вълна от инфекции чрез местни мерки.

Франция наложи комендантски час, докато други европейски държави затварят училища, отменят операции и назначават студенти медици.

Президентът Доналд Тръмп призова за голям икономически стимул, тъй като инфекциите в САЩ надхвърлиха осем милиона, с рекордни скокове в няколко държави.

Щатите в Средния Запад наблюдават нарастване на случаите на коронавирус, като новите инфекции и хоспитализации се покачват до рекордни нива.

Кумулативният сбор от индийски коронавирусни инфекции е 7,43 милиона в събота, като броят на активните инфекции спадна под 800 000 за първи път от 1,5 месеца.

Иран, най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Близкия изток, разшири ограниченията и затварянията в столицата Техеран за трета седмица в събота, когато броят на загиналите се повиши над 30 000.

От началото на пандемията над 1,1 милиона души са починали поради COVID-19, като глобалната смъртност се движи около 2,8% от общите случаи.

Официален представител на Световната здравна организация заяви, че броят на загиналите от COVID-19 в световен мащаб може да се удвои до 2 милиона, преди успешната ваксина да бъде широко използвана и може да бъде дори по-висока без съгласувани действия за ограничаване на пандемията.