Човек, който е работил в пресслужбата на германския канцлер Ангела Меркел, е обвинен в шпионаж за Египет, съобщи прокуратурата в понеделник, цитирана от АФП.

Германският гражданин Амин А., започва работа за посетителската служба на пресцентъра на федералното правителство (BPA), оглавяван от говорителя на Меркел Щефен Зайберт, през 1999 г.

"Той използва тази позиция поне юли 2010 г., за да помага на служителите на египетската разузнавателна служба (ГИС) при получаването на информация", се казва в изявление на прокурорите.

Роденият в Египет мъж е обвинен, че използва езиковите си умения и ресурсите, с които разполага службата при канцлера, за да проучи и състави доклади, особено за вътрешната и външната политика.

Той също така участва в неуспешен опит за вербуване на източник за ГИС през 2014 и 2015 г., като осигурява контакт с персонала на тайните служби.

В замяна на усилията му, че Амин А. е получавал преференциално отношение от египетските власти за себе си и семейството си, включително помощ за пенсията на майка му.

Той е поканен и на официални приеми, като заминаването на тогавашния египетски посланик в Германия през 2019 г.

"Има индикации, че египетските служби се опитват да вербуват египтяни, живеещи в Германия, за разузнавателни цели чрез посещенията им в египетските дипломатически мисии в Германия и пътуванията им до Египет", се казва в доклад на вътрешната разузнавателна служба, публикуван през юли.

Освен краткото прекъсване след народното въстание, свалило президента Хосни Мубарак през 2011 г., Египет се управлява от военните от 1952 г.

Армията участва сериозно в обществения живот на Египет, като в момента бивши висши служители служат като министри и ръководители на региони.

Настоящият президент Абдел Фатах Ал-Сиси ръководи свалянето на президента Мохамед Мурси през 2013 г. след масови протести срещу управлението на ислямисткия лидер.