Върховният лидер на Иран и хиляди други присъстваха на държавно погребение в Техеран на млад войник от Корпуса на гвардейците, обезглавен от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия, информира АП.

Обезглавеният 25-годишен Мохсен Ходжаджи предизвика гнева на страната. Художници и хора на изкуството увековечават паметта на Ходжаджи във видеоматериали и картини.

На погребението в Техеран присъства и върховният лидер аятолах Али Хаманеи, който се молеше до драпирания с иранското знаме ковчег, а също така и много политици, включително председателя на парламента Али Лариджани и бившия президент Махмуд Ахмадинеджад. След това присъстващи положиха цветя върху ковчега. Мнозина носеха портрета на Ходжаджи.

Част от присъстващите на траурната служба скандираха "Смърт на Израел" и "долу САЩ", тъй като смятат, че Израел и САЩ стоят зад създаването на ДАЕШ ("Ислямска държава").

"Заклеваме се в кръвта на Ходжаджи, че няма да намерим покой, докато не унищожим Израел", закани се духовникът Али Реза Паханхиан.

"Израел, заклеваме се в главата на Ходжаджи, че ще обезглавим лидерите ви. Гвардейци! Подгответе вашите ракети за унищожение на Израел", продължи той от подиума.

Ходжаджи е един от многото гвардейци и доброволци, които са убити в Ирак и Сирия, докато се бориха срещу ДАЕШ.

Групировката се опита да използва пленяването и последвалото обезглавяване на Ходжаджи като пропаганда, но в Иран го разглеждат по различен начин, като вдъхновяващо иранския патриотизъм.