Жегата в Югоизточна Азия се разраства, като властите издадоха поредица от здравни предупреждения за смазваща и смъртоносна гореща вълна.

Филипините затвориха училищата и предупредиха за претоварване на електропреносната си мрежа. Министерството на образованието отмени присъствените занятия в държавните училища за два дни в неделя, предаде "Ройтерс".

"Вече имаме съобщения за високо кръвно налягане, замаяност и припадъци на ученици и учители през последните дни", каза Бенджо Басас, председател на Коалицията за достойнство на учителите.

Очаква се температурите във Филипините да достигнат 37 градуса по Целзий през следващите три дни. В същото време много от класните стаи са претъпкани и без климатици.

Метеорологичната агенция на страната каза, че топлинният индекс - действителната температура, усетена от тялото, включваща относителна влажност - се очаква да остане на рекордните 45 градуса по Целзий, в диапазона, който се класифицира като "опасен". Условията могат предизвикват топлинен удар при продължително излагане на слънце.

Горещата вълна оказва натиск и върху електроснабдяването на главния остров Лусон, който представлява три четвърти от икономическото производство. Междувременно резервите намаляват, след като 13 електроцентрали бяха затворени по-рано този месец, се казва в изявление на мрежовия оператор на Филипините.

В Тайланд се прогнозира, че температурите ще надхвърлят 40 градуса в Банкок и в централните и северните райони на страната. От метеорологичната агенция съветват хората да избягват да бъдат на открито за продължително време.

Температурите скочиха до 44.2 градуса по Целзий в северния град Лампанг на 22 април, като метеорологичният отдел заяви в понеделник, че очаква екстремните горещини да продължат тази седмица. През последния месец 30 души са починали от топлинен удар, показват данни на здравното министерство на Тайланд.

Снимка 663063

Източник: EPA/БГНЕС

Виетнам също е засегнат от силни жеги, като Националната метеорологична агенция на страната предупреди за рискове от горски пожари, дехидратация и топлинен шок. Максималните температури, измерени в няколко части на северен и централен Виетнам, варираха от 40.2 до 44 градуса по Целзий. Температурите няма да спаднат до сряда.

Държавната електрическа компания на Виетнам също призова потребителите да се въздържат от прекомерно използване на своите климатични системи, предупреждавайки, че потреблението на електроенергия е достигнало рекордно високи нива през последните дни.

Малайзийският метеорологичен отдел издаде предупреждения за горещо време в неделя за 16 области, в които са регистрирани температури между 35 и 40 градуса в продължение на три последователни дни.

В Сингапур метеорологичната служба съобщи, че температурите в страната може да скочат още повече през 2024 г. в сравнение с миналата година, която беше четвъртата най-топла година в Сингапур от началото на записите през 1929 г.

Най-горещият регистриран ден в Сингапур беше 13 май 2023 г., когато най-високата дневна максимална температура достигна 37 градуса по Целзий.

От миналия месец някои училища облекчиха правилата за униформите, за да позволят на учениците да носят по-удобно облекло за физическо възпитание на фона на постоянната жега.

Междувременно по-високите температури в Индонезия водят до скок на случаите на треска от денга, инфекция, пренасяна от комари, като случаите са се удвоили до 35 000 от 15 000 година по-рано, съобщи здравното министерство.

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Това е втората година, в която властите предприемат подобен ход заради екстремните жеги