Военната полиция в Бразилия обяви, че са "неутрализирали" мъжа, който взе пътници в автобус за заложници на мост, свързващ Рио де Жанейро и Нитерой.

В публикация в "Туитър" полицията уточни, че всички заложници са били освободени, след като снайперист е застрелял мъжа, който използвал за извършването на нападението пистолет играчка.

Полиция беше обкръжила автобуса, който похитителят е наредил да спре на моста. Смята се, че никой от около 37-те заложници не е бил ранен.

Мъж похити автобус с хора в Бразилия, плаши да го запали

Мъж похити автобус с хора в Бразилия, плаши да го запали

Точният брой хора в автобуса и мотивите на мъжа засега не са известни

По-рано стана ясно, че маскиран мъж, който се смята, че е военен полицай, е похитил автобуса.

Атаката е била извършена в 5:30 часа тази сутрин местно време. Изглеждащият дезориентиран похитител се е представил за военен полицай, като наредил на шофьора да спре и след това да премине по моста към Рио. Мъжът беше освободил най-малко шестима души.

На мястото на инцидента беше изпратена пътна и военна полиция. Пътната полиция е спряла движението през моста към Рио. Мотивите на мъжа засега не са известни.

"Мъж, който се идентифицира като военен полицай, спря автобус на моста Рио-Нитерой. Той заплашва да подпали автобуса, излагайки пътниците на риск. Ние преговаряме с него да освободи още заложници; не знаем какъв е истинският му мотив", изтъкна говорителката на бразилската пътна полиция.

За да се проведат преговорите, трябва да се вземе мобилен телефон от автобуса и да се даде на полицията. Операцията се провежда от парламентьори от батальона за специални операции.

"Основната ни задача е да извадим заложниците от превозното средство и да се върнем към нормалния живот", заяви говорителят на военната полиция.

Хипотеза, че отвличането е било планирано предварително, не беше изключена от военната полиция.

Местен сайт публикува съобщение в социалната мрежа WhatsApp, написано от един от пътниците в автобуса, в което се казва, че въоръженият мъж е завързал ръцете на пътниците и носел коктейл Молотов, както и пистолет.