Маскиран мъж, който се смята, че е военен полицай, е похитил автобус в Бразилия на мост, свързващ градовете Рио де Жанейро и Нитерой и е взел неизвестен засега брой заложници, съобщават бразилските медии.

По първоначална информация атаката е била извършена в 5:30 часа тази сутрин местно време, когато маскиран мъж е изхвърлил горящ предмет от автобуса. Изглеждащият дезориентиран похитител се е представил за военен полицай, като наредил на шофьора да спре и след това да премине по моста към Рио. Мъжът обаче е освободил най-малко петима души.

На мястото на инцидента е изпратена пътна и военна полиция. Пътната полиция е спряла движението през моста към Рио. Точният брой хора в автобуса и мотивите на мъжа засега не са известни.

"Мъж, който се идентифицира като военен полицай, спря автобус на моста Рио-Нитерой. Той заплашва да подпали автобуса, излагайки пътниците на риск. Ние преговаряме с него да освободи още заложници; не знаем какъв е истинският му мотив", изтъкна говорителката на бразилската пътна полиция.

За да се проведат преговорите, трябва да се вземе мобилен телефон вътре в автобуса и да се даде на полицията. Операцията се провежда от парламентьори от батальона за специални операции.

"Основната ни задача е да извадим заложниците от превозното средство и да се върнем към нормалния живот", заяви говорителят на военната полиция.

Хипотеза, че отвличането е било планирано предварително, не беше изключена от военната полиция.

Местен сайт публикува съобщение в социалната мрежа WhatsApp, написано от един от пътниците в автобуса, в което се казва, че въоръженият мъж е завързал ръцете на пътниците и носел коктейл Молотов, както и пистолет.