Кметът на руската столица Москва Сергей Собянин призова жителите на града да спазват стриктно мерките по отношение контрола на разпространението на коронавируса, предаде ТАСС.

"Не бива да сваляме гарда", каза Собянин в телевизионно интервю за канал "Россия"1" в петък.

Според кмета ваксинацията срещу грип на около 6,5 милиона жители на Москва е помогнала в борбата срещу коронавируса, тъй като грипната епидемия не е избухнала в руската столица.

Русия продължава да дава много жертви на COVID-19

Русия продължава да дава много жертви на COVID-19

Вече над 42 000 починали от началото на епидемията в Русия

"Това беше голяма помощ в борбата срещу COVID-19, тъй като ако пандемията от грип съвпадне с епидемията от COVID-19, това щеше да е много лошо," каза Собянин.

В събота, 5 декември, Москва стартира масова ваксинация срещу коронавирус.

Здравните, образователните и социалните работници са първите, които подлежат на ваксинацията. Властите обаче се надяват да разширят списъка с тези, които могат да получат ваксината веднага щом се доставят по-големи количества.

Още седемдесет и четири пациенти с коронавирус са починали в Москва през изминалия ден, като общият брой на смъртните случаи е над 9 270, съобщи в петък кризисният център за борба с коронавируса в града.

"Седемдесет и четири пациенти с положителен коронавирус, диагностицирани с пневмония, са починали в Москва", се казва в съобщението.

Общият брой на смъртните случаи, свързани с коронавирус в Москва, е достигнал 9 277 починали.

Центърът за пореден път предупреди, че в случай на някакви симптоми на респираторно заболяване е необходимо хората да останат вкъщи, да се обадят на лекар и да не се самолекуват.

Москва оглавява списъка на руските региони по отношение на потвърдените случаи на коронавирус.

Русия пак счупи рекорда за заразени с коронавируса за 24 часа

Русия пак счупи рекорда за заразени с коронавируса за 24 часа

Общият брой на заразените от началото на епидемията вече е 2 375 546 души

Към днешна дата Москва съобщи за 632 057 потвърдени случая на коронавирус, включително 6 868 през изминалия ден и 478 724 излекувани.

Броят на заразените с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие в Русия се е увеличил с 27 403 души, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 2 402 949 души. Това обяви руският оперативен щаб за борба със заразата, съобщават руските медии.

В относително изражение увеличението на заразените през последните две денонощия не надвишава 1,2%.

Русия се нарежда на четвърто място в света по брой на заразени след САЩ, Индия и Бразилия.