На среща в Лисабон секретарят на Висшия съвет по национална сигурност на Иран Али Лариджани и представителят на Евросъюза за външната политика и сигурността Хавиер Солана обсъждат предложенията, направени от страна на Иран по въпроса за ядрената програма на страната.

Предложенията бяха направени по време на предишната среща в Мадрид, съобщава РИА Новости.
Солана и Лариджани ще направят опит да сближат позициите си в светлината на обещаното от страна на Иран и да прояснят някои от аспектите на ядрената програма, по които до този момент експертите от МААЕ имат подозрения, заявява за агенцията дипломат от Португалия, пожелал анонимност.

Лисабонската среща има за цел да послужи като тласък за продължаване на преговорите и да обезпечи началото на задълбочени консултации между Техеран и Съвета за сигурност на ООН.

Предишната среща между Лариджани и Солана беше на 31 май, но не доведе до сериозни резултати. Срещата днес в Лисабон се провежда по предложение на португалската страна.

Международната общност не приема като достоверни изявлението на Техеран, че развива програмата си за обогатяване на уран единствено с мирни цели и има сериозни подозрения, че Иран се стреми към създаване на ядрено оръжие.

След като Иран игнорира резолюции на Съвета за сигурност на ООН 1696 и 1737, поставящи мораториум върху работата с обогатен уран и неговото добиване, Иран е подложен на редица санкции от страна на световните сили. Иран не изпълни условията и на последната резолюция, чийто срок изтече на 23 май.

Великобритания е направила нови, поверителни предложения за налагането на допълнителни санкции на Иран от ООН, за да се засили натискът върху Техеран да спре обогатяването на уран, съобщава БНР, позовавайки са на агенция "Ройтерс". Достъпът на иранските авиокомпании и кораби може да бъде ограничен, а активите на две или повече ирански банки, могат да бъдат замразени.