Експерименталният самолет на слънчеви батерии "Солар импулс 2" („Solar Impulse-2"), който обикаля света, за да привлече повече внимание към чистите енергийни технологии, успешно взе първия етап от полета над САЩ, съобщава БиБиСи.

Самолетът излетя вчера рано сутринта местно време от Маунт Вю до Сан Франциско, Калифорния, и 16 часа по-късно кацна в Гудиър, предградие на Финикс, Аризона.

Това е десетият етап от околосветската обиколка. Самолетът беше управляван от швейцареца Андре Боршберг. Самолетът излетя от летище Moffet в 5,03 часа и кацна във Финикс малко преди 21 часа, вземайки разстоянието от 1203 километра.

Екипът, организиращ околосветското пътешествие, вече прелетя веднъж над САЩ през 2013 година с подобен прототип.

"Солар импулс 2" отлетя от Сан Франциско за Финикс

"Солар импулс 2" отлетя от Сан Франциско за Финикс

Пилотът Андре Боршберг вдигна самолета във въздуха след 5 часа

Двамата пилоти Бертран Пикар и Андре Боршберг по план трябва да достигнат до Ню Йорк до началото на юни, за да се подготвят за тежкия полет над Атлантическия океан.

Самолетът започна околосветската обиколка през март 2015 година от Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства. Оттам той спря в Оман, Мианмар, Китай, Япония и Хаваи. Целта на приключението е да се насърчи използването на чиста енергия и духът на иновациите.

По време на околосветската обиколка от 35 хиляди километра той ще кацне общо на повече от 10 места – Калифорния беше деветата спирка.

Полетът над Тихия океан беше най-рискованата част от обиколката, тъй като нямаше места за извънредно кацане.

Самолетът е захранван от повече от 17 хиляди соларни клетки, разположени по дългите 72 метра крила. Благодарение на иновативния дизайн самолетът, изработен предимно с карбонови нишки, тежи само 2,3 тона - под 1% от масата на самолета A380.

Самолетът се движи със скорост между 50 и 100 километра в час.

Самолетът е наследник на Solar Impulse, който извърши 26-часов полет през 2010 година, доказвайки възможностите си да съхранява достатъчно енергия дори за летене и през нощта.