Според бизнесмена и икономист Джордж Сорос европейските държави трябва да формират единна и доста по-категорична от момента политика спрямо Русия.

За да осъществи своята стара мечта - да стане част от Европа - Русия ще се опита да претендира за доминираща роля, обяснява Сорос в статия „Алтернативната геополитика: руският проблем", публикувана в „Ведомости".

В такава ситуация, продължава Сорос, Европа трябва да провежда двойна стратегия - от една тя трябва да стане по-агресивна спрямо Москва, от друга трябва да продължи да подтиква Русия към демократично и свободно общество.

Основната сила може да бъде единството на европейските страни - това ще лиши Русия от възможността да използва в свои интерес и като буфер между своите интереси и интересите на Стария континент отделни държави, добавя Джордж Сорос. 

В момента как реагира Европа?", задава въпрос той и отговаря: Различните страни реагират по различен начин, ръководейки се от своя исторически опит. И през това време Русия укрепва своите позиции, недружелюбни.

В момента заЕС, както никога досега, е от изключителна важност да провежда единна политика, да съгласува различните национални интереси и позиции.

Европа не може да си позволи да игнорира геополитическата агресия на Русия, която е напълно възможно отново да използва старият принцип „разделяй и владей".

Силата на Русияе именно в геополитическата й позиция. Преимуществото на Европае в нейните ценности и принципи на свободно, демократично, мирно, просветено и законово общество, продължава анализа си Сорос, като заключва, че въпреки силата на Русия, и до днес тя е ръководена, както векове наред, от желанието да бъде част от Стария континент.

Затова и една нова изолация, подобна на тази от времето на тоталитарния режим, би била заплатена от настоящите руски лидери с изключително висока цена.

Анализирайки очаквания демографски срив в Русия и възможността централноазиатските държави да с преориентират към Китай, Сорос заявява тезата си:

В дългосрочна перспектива нападателното поведение на Путин към Запада може да се обърне против самия него, точно както като бумерангсе върнаха към Саакашвили неговите нападки към Русия.

Основният способ да се неутрализира геополитическото преимущество на Русия, според Сорос, е да се договори единна енергийна политика, в това число и да се създаде общоевропейски регулатор, който да има превес над националните интереси. Това ще лиши Русия от възможността да оказва натиск върху отделни национални доставчици.

Джордж Сорос предупреждава Европа, че в този момент е необходимо да се помогне на Украйна и Грузия, не само на фона на финансовата криза, но и като страни, пряко засегнати от агресивната политика на Русия.

Но размерът и формата на помощта и за двете страни трябва да зависи от готовността им за реформи и следване на принципите на демократично и законово общество.

На Русия в тази посока е невъзможно да се помогне, заради размера на произвола на държавната власт. Но ако Русия види как се развива международното сътрудничество, особено с Китай, тя няма да иска да остане в сянка", заключва Сорос.