Ръководството на Социалдемократическата партия на Германия единодушно подкрепи предложение за започване на разговори с консерваторите на канцлера Ангела Меркел за евентуално сформиране на коалиция.

Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на високопоставен представител на социалдемократите.

Представителят поясни, че преговорите ще установят дали и как партията може да се присъедини към ново правителство, като всички варианти ще бъдат разгледани по време на разговорите.

Лидерите на Социалдемократическата партия също са поместили ключови политически искания в документ, видян от осведомителната агенция.

Социалдемократите ще настояват за хармонизиране на корпоративните данъци на европейско ниво, по-високи данъци за богатите, увеличаване на инвестициите в образованието, високоскоростен интернет, инфраструктура и социално настаняване.

Членовете на партията ще обсъдят предложенията на ръководството по време на партиен конгрес в Берлин от 7 до 9 декември.

Социалдемократите, които участват в коалиция с Меркел от 2013 г., постигнаха най-слабия си резултат от 1945 г. на проведените федерални избори през септември. Първоначално социалдемократите отказваха да преговарят с Меркел за нова Голяма коалиция. Но след провала на преговорите между християндемократите, Зелената партия и свободните демократи Германия влезе в политическа криза.