Космическият кораб "Союз МС-11" се е скачил успешно с Международната космическа станция. Скачването е станало в 20:33 часа московско време. Това съобщи ТАСС, като цитира съобщение на "Роскосмос".

С кораба пътуваха космонавтът от Роскосмос Олег Кононенко, американският астронавт от НАСА Ан Маклейн и канадският астронавт Дейвид Сен-Жак. Те ще останат на станцията 194 дни и ще изпълнят 48 експеримента и много други задачи.

Те са били посрещнати на МКС от Сергей Прокопиев (Роскосмос), Серена Анун (НАСА) и Александър Герст (Европейска космическа агенция). Те са на станцията от юни и ще се върнат на Земята на 20 декември.

Първата мисия с хора след аварията се насочи към международната станция

Първата мисия с хора след аварията се насочи към международната станция

Ракетата Союз-ФГ с кораб Союз МС-11 беше изстреляна от космодрума "Байконур" в Казахстан

Припомняме, че експедиция 58-59 се насочи към Международната космическа станция. Това е първата мисия с хора към станцията след инцидента на 11 октомври.

Ракетата Союз-ФГ с кораб Союз МС-11 беше изстреляна от космодрума "Байконур" в Казахстан по-рано днес. Това е първият полет за Маклейн и Сен-Жак и четвърти за Кононенко.

Скачването със станцията се очакваше да стане около 6 часа по-късно.

Снимка 393169

Източник: EPA/БГНЕС

Припомняме, по време на последния полет с хора на 11 октомври възникна неизправност две минути след изстрелването на ракетата.

Руският космонавт Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хейг трябваше да катапултират и да се върнат на Земята.