Авария по време на полет на ракета "Союз" към Международната космическа станция. Проблемът е с ракетата носител, съобщават руски медии.

По предварителна информация аварията е свързана с първата степен на ракетата.

Източник заяви пред РИА Новости, че екипажът е трябвало да направи аварийно приземяване в Казахстан.

Снимка 383047

Източник: ЕПА

На борда на космическия кораб е екипаж МКС-57/58 с руския космонавт Алексей Овчинин и американския астронавт Ник Хейг.

Екипажът успешно се е приземил в Казахстан. Установена е връзка и всички са здрави. Спасителен екип е пристигнал на място. Хейг и Овчинин не се нуждаят от медицинска помощ.

Капсулата с екипажа е паднала на около 20 километра от град Жезказган, Централен Казахстан. Хейг и Овчинин са извадени от кораба, те са в добро здравословно състояние, потвърдиха от НАСА.

Снимка 383045

Източник: ЕПА

Овчинин и Хейг ще прекарат една нощ в болницата за допълнителни медицински изследвания.

Според източник екипажът е изпитал натоварване от 6 G. За сравнение при старта космонавтите изпитват натоварване между 1 и 7 G.

НАСА съобщава, че космически кораб "Союз МС-10" не е успял да достигне до орбита заради авария с носителя. По информация на американската агенция корабът с екипажа се връща по аварийна балистична траектория.

Ракетата носител "Союз-ФГ" с руски кораб "Союз МС-10" беше изстреляна към космическата станция по план в 11,40 часа московско време.

Снимка 383059

Източник: ЕПА

Предприето е разследване за установяване на причините за аварията. Руският лидер Владимир Путин е поискал цялата информация.

Ракетата беше изстреляна от космодрума "Байконур", Казахстан. Репортер на "Ройтерс", който е наблюдавал изстрелването от около 1 километър, заяви, че всичко е вървяло плавно в началната фаза и аварията с ракетата носител е възникнала на по-голяма височина.

Източник от ракетно-космическия сектор заяви пред Интерфакс, че причината за аварията може да е свързана с лош монтаж на централния блок на ускорителя.

Източник разкри пред РИА Новости, че по предварителна информация аварията е в резултат на удар на един от четирите блока на първата степен по корпуса на втората степен, което довело до аварийно изключване на двигателя на втората степен и отделяне на кораба с екипажа.

Аварията е станала на 165-тата секунда от полета.

Източник съобщи пред ТАСС, че екипажът на Международната космическа станция има достатъчно запаси и отменената мисия няма да засегне операциите. 

Екипажът на станцията може да остане там до началото на януари.

Руският вицепремиер Юрий Борисов изрази надежда, че САЩ ще се отнесат с разбиране във връзка с инцидента. Той добави, цитиран от "Интерфакс", че полетите ще бъдат временно прекратени до приключване на разследването.

Русия временно прекратява мисиите с хора до МКС заради аварията

Русия временно прекратява мисиите с хора до МКС заради аварията

От 2011 г. руският кораб "Союз МС" е единственото средство за транспортиране

Последната подобна авария с екипаж е от 5 април 1975 г. по време на мисия със "Союз-18-1" до станция "Солют-4". Екипажът е бил от Василий Лазарев и Олег Макаров. Оцеляват, при падането изпитват пиково натоварване от 20 G.

Хейг и Овчинин трябваше да се присъединят към астронавта от НАСА Серина Чанселър, Александър Герст от Европейската космическа агенция и Сергей Прокопиев от Роскосмос на шестмесечна мисия на Международната космическа станция.

От посолството на САЩ в Русия обявиха, че дългогодишното сътрудничество между Русия и Съединените щати в Космоса е допринесло за благополучния изход.

Руската прокуратура започна разследване на случая.