Трима астронавти от НАСА и един от Япония се подготвят за полет с ракета на SpaceX до Международната космическа станция в събота. Това ще е първата 6-месечна рутинна мисия, откакто САЩ възобновиха пилотираните полети през май след 9 г. разчитане на Русия, информира АФП.

Астронавтите на NASA успешно се приводниха с „Дракона” на SpaceX

Астронавтите на NASA успешно се приводниха с „Дракона” на SpaceX

След 62 дни в космоса и приблизително 1024 обиколки...

Вчера НАСА официално обяви кораба Crew Dragon за безопасен. Без големи инциденти капсулата на компанията на Илън Мъск SpaceX транспортира двама астронавти до Международната космическа станция през май и ги върна на Земята през август.

"Изключително съм горд да обявя, че ние подновихме редовните космически полети с астронавти от американска земя с американска ракета и кораб", коментира администраторът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Астронавтите на SpaceX пристигнаха на МКС

Астронавтите на SpaceX пристигнаха на МКС

Капсулата Cregon Dragon се скачи успешно с МКС

Изстрелването е планирано за 19,49 часа в събота (00,49 часа по Гринуич в неделя) от Космически център "Кенеди" във Флорида. В мисията ще участват американските астронавти Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър и японският астронавт Соичи Ногучи.

Метеорологичната прогноза за събота е добра.

Астронавтите се очаква да пристигнат на станцията 8 часа по-късно, в 09,20 часа по Гринуич в неделя.

Мисията е кулминация за компанията SpaceX, предпочитана от НАСА, тъй като за момента е най-надеждната. Агенцията все още чака кораба Starliner на "Боинг", който не се очаква да бъде готов преди следващата година.

SpaceX доставя товари на станцията от 2012 г.

През следващите 15 месеца компанията подготвя седем полета с екипаж и товар.

Следващата мисия с астронавти е планирана за март 2021 г., когато ще бъдат транспортирани един европеец, един японец и двама американци.