От Компанията SpaceX съобщиха за извеждане в космоса на 60 микроспътника на Starlink, които са пуснати по-рано от ракета-носител Falcon 9. Съответстващото заявление бе публикувано на страницата на компанията в Twitter.

"Успешното извеждане на 60 спътника Starlink е потвърдено", се казва в съобщението. 

Falcon 9 стартира в понеделник в 21:19 часа от Източното крайбрежие на САЩ (04:19 българско време) от пусковия комплекс SLC 40 на базата на ВВС САЩ в Канаверал във Флорида.

Спътници, предназначени за обезпечаване на високоскоростния достъп в интернет, ще бъдат разположени на височина 290 км.

Първата степен на ракетата-носител, която по-рано три пъти бе използвана при пускането на компанията SpaceX, за половин минута бе поставена на платформата Of Course I Still Love You, която е в Атлантическия океан.

Мрежата Starlink е предназначена да осигури достъпа в интернет на потребителите от цялата планета за сметка на разпръснатите в околоземна орбита множество малки апарати (с тегло до 500 кг).

Тази система е свързана цялостно, включително и с труднодостъпните и слабонаселени райони. Тя ще осигури широкополюсен достъп в интернет със скорост 1 Гб/с, която съответства на стандарт от 5G.

В началния етап SpaceX планира да осигури високоскоростен достъп в интернет за жителите на южната част на САЩ до края на 2020 г. По оценка на компанията, пускането в орбита на общо 11 000 спътника и извеждането им в експлоатация ще струва $10 млрд. През месец май 2019 г. в космоса са изведени първите 60 спътника, през ноември в орбита бе доставена втората група апарати Starlink.

Създадената група от множество малки спътника (около 2 хил.) за осигуряване на глобален широкополюсен достъп в интернет влиза в плановете на британската компания OneWeb.

Русия разработва нискоорбитални многофункционални спътникови системи, свързани със "Сфера", в която ще бъдат включени над 600 спътникови връзки и дистанционни сондиране на Земята.