SpaceX подписа споразумение за космически туризъм, съобщава CNBC.

Компанията ще изведе в орбита четирима туристи с космическия си кораб "Дракон". SpaceX подписа споразумение с американската компания за космически туризъм Space Adventures.

SpaceX отлага изстрелването на спътници Starlink

SpaceX отлага изстрелването на спътници Starlink

Проверка на ракетата - носител

Space Adventures изпраща туристи до Международната космическа станция (МКС) с използване на руски кораби. Компанията поясни, че мисията с "Дракон" ще позволи на четиримата туристи да "видят планетата Земя по начин, по който никой не е виждал от програмата Gemini" през 60-те г. на миналия век.

Корабът "Дракон" е на SpaceX. Той е разработван за НАСА. Космическият кораб е предназначен за транспортиране на астронавти до Международната космическа станция. SpaceX планира да изпрати първите астронавти на НАСА между април и юни тази година.

SpaceX изведе в космоса 60 микроспътника на Starlink

SpaceX изведе в космоса 60 микроспътника на Starlink

Русия разработва нискоорбитални многофункционални спътникови системи

От Space Adventures поясниха, че мисията ще продължи пет дни и се очаква да започне "в края на 2021 г. до средата на 2022 г.". Обучението за мисията ще отнеме "няколко седмици".

Мисията е "свободно летене", което означава, че корабът няма да се скача с космическата станция, а ще обиколи Земята преди да се върне. Тази мисия ще е опит да се достигне височината на МКС два или три пъти, чиято е орбита е на около 400 километра от планетата ни.

За 77 път SpaceX изстреля ракета Falcon 9

За 77 път SpaceX изстреля ракета Falcon 9

Според космическата компания на Илън Мъск ракетата е била натоварена с телекомуникационен сателит JCSAT-18/Kacific-1

Не се разкриват финансовите условия на сделката.

Миналата година SpaceX сключи споразумение с Bigelow Aerospace за туристическо пътуване до МКС на човек за 52 милиона долара. Въпреки че по-късно Bigelow Aerospace се оттегли от сделката, НАСА обяви, че ще отвори МКС за "частни мисии до 30 дни", като първата мисия се очаква най-рано тази година.