SpaceX изведе четирима астронавта в орбита в петък, използвайки рециклирана ракета и капсула, трети полет на екипажа за по-малко от година за бързо разрастващата се компания на Илон Мъск, пише "Гардиън".

Астронавтите от САЩ, Япония и Франция трябва да стигнат до Международната космическа станция рано в събота сутринта, след 23-часово пътуване в същата капсула Дракон, използвана от дебютния екипаж на SpaceX миналия май. Те ще прекарат шест месеца в орбиталната лаборатория.

Това е първият път, когато SpaceX използва повторно капсула и ракета, за да изстреля астронавти за НАСА, след като години наред доказваше способността си. Ракетата е използвана миналия ноември при втория полет на компанията.

Командирът на космическия кораб Шейн Кимбро и екипажът му преди седмици написаха инициалите си в саждите на ракетата, надявайки се да започнат традиция.

"Радвам се да се върна в космоса", коментира Кимброу по радиото, след като капсулата стигна безопасно в орбита.

За астронавта от НАСА Меган Макъртър това бе малко дежавю. Тя излетя на същото място в същата капсула, както съпругът й Боб Бенкен, по време на първия полет на екипажа на SpaceX. Този път Бенкен и седемгодишният им син им махаха на излитане.

В петък със SpaceX излетяха японецът Акихико Хошиде и французинът Томас Песке, първият европеец, излетял с търговска капсула.

Астронавтите на SpaceX пристигнаха на МКС

Астронавтите на SpaceX пристигнаха на МКС

Капсулата Cregon Dragon се скачи успешно с МКС

Мъск се срещна за кратко с астронавтите в космическия център "Кенеди" на НАСА, преди да се качат на електрически автомобили Тесла.

Въпреки ранния час зрители се подредиха по околните пътища, за да гледат как ракетата излита един час преди изгрева. Изстрелването бе забавено един ден, за да се възползва от по-доброто време по източния бряг.

Девет минути по-късно двигателите от първи етап се върнаха на океанската платформа.

Бързата повторна употреба е от решаващо значение за усилията на Мъск да отвори космоса за всички, да приземи следващите луноходци на НАСА и най-голямата му цел - да построи град на Марс.

Мъск ще постигане първата цел с частния полет през септември. През октомври това ще бъде последвано от четвъртия старт на SpaceX за екипажа на НАСА.

SpaceX пое инициативата за НАСА, след като совалките на космическата агенция се оттеглиха през 2011 г., започвайки с доставки още следващата година. Голямото постижение бе връщането на астронавтите миналата година във Флорида.

"Страхотно е отново да имаме този редовен ритъм", каза директорът на "Кенеди" Робърт Кабана, бивш командир на совалка.

НАСА избра SpaceX да изпрати астронавти на Луната до 2024 г.

НАСА избра SpaceX да изпрати астронавти на Луната до 2024 г.

Договорът е за 2,9 милиарда долара