Данните за коронавируса в Испания показват известен към сряда, но възможностите за пътувания и събирания по празниците все още изглеждат несигурни.

Министерството на здравеопазването потвърди 10 222 нови случая, с повече от 2 000 спрямо вторник - най-голям спад от повече от месец, предаде Анадолската агенция.

Броят на активните хоспитализации COVID-19 също намалява значително за втори пореден ден, като малко под 16 000 пациенти заемат 13% болнични легла в страната и 29% от всички налични отделения за интензивно лечение.

369 са смъртните случаи, много по-малко от 537 във вторник.

Припомняме, че испанското правителство предложи на регионалните власти ограничение от шест души за коледни и новогодишни партита, когато включват гости, според проектодокумент на здравното министерство.

Също така, офис събиранията и подобни тържества в навечерието на празничния сезон също ще бъдат ограничени до шест души и за предпочитане да се провеждат на тераси на ресторанти, навън или на място с "не повече от две стени".

Документът препоръчва да се планират един "различен" коледен празник, без да се нарушава "коледният дух" на най-популярния празник в страната.

Испания готви затягане на мерките за Коледа

Испания готви затягане на мерките за Коледа

Ограничение до 6 души за коледни и новогодишни партита

Министерството на здравеопазването ще обсъди документа със здравните ръководители в регионите, които все още могат да въведат промени.

Испания, която има повече от 1, 6 милиона случая на COVID-19 - втора в Западна Европа след Франция - и над 44 000 загинали - наложи шестмесечно извънредно положение през октомври, като даде на регионите правна подкрепа за налагане на вечерен час и други ограничения.