Екип за бързо реагиране на международната организация за защита наживотните "Четири лапи" е в иракския град Мосул, за да окаже помощ на последните две оцелели животни от местния зоопарк - мечка и лъв.

През последните три месеца зоопаркът се оказа на фронтовата линия на военните действия между ДАЕШ ("Ислямска държава) и армията на Ирак. Почти целият зоопарк е разрушен, а повечето му обитатели загинаха.

Освободиха летището на Мосул

Освободиха летището на Мосул

Пистата е унищожена от ДАЕШ

Воденият от д-р Амир Кхалил малък екип успява да влезе в Мосул призори във вторник. И двете животни в празния зоопарк са в изключително тежко състояние вследствие на глада, стреса и липсата на грижи.

Веднага е организирана полева лечебница за оказване на първа помощ за животните, осигурена е доставка на качествена храна, а клетките са почистени от отломките и обезопасени.

"Четири лапи" е единствената организация за защита на животните, която получава достъп до Мосул, в покрайнините на който все още се водят престрелки. Храната и медикаментите, доставени от "Четири лапи", ще бъдат достатъчни за около месец и ще бъдат раздавани от местни доброволци.

Преди началото на конфликта в зоопарка в Мосул е имало около 40 животни. По време на бомбардировка много от тях намират смъртта си, а други успяват да избягат от разрушените клетки. Много от преживелите бомбардировките животни не оцеляват дълго и стават плячка на изгладнели хищници или умират от глад.

Не за първи път "Четири лапи" помага на животни в зоопаркове в зони на военни конфликти. В периода 2014 - 2016 организацията организира помощ и евакуация на животни от няколко зоопарка в Ивицата Газа.