Силовите структури в Азербайджан започнаха специална операция в Нардаран, предградие в столицата Баку. В района са разположени вътрешни войски, съобщиха от вътрешното министерство, ведомството по национална сигурност и прокуратурата, цитирани от ТАСС.

Операцията е започнала в 8 часа тази сутрин местно време и е под контрола на президента на страната Илхам Алиев, който регулярно е осведомяван за ситуацията.

Според плана сили на вътрешното министерство, ограничен брой спецчасти и войници навлязоха в предградието, отбелязват от ведомствата.

Увеличени са мерките за сигурност край Нардаран.Местна медия разкрива, че са установени контролно-пропускателни пунктове и са блокирани улици. Засилени са мерките за сигурност в метрото в столицата.

Местната медия Trend съобщава, че местни граждани настояват да бъдат върнати телата на жители на предградието, които са били убити по време на специална операция в края на миналия месец.

В предградието на 26 ноември имаше сблъсъци между радикални ислямисти и полицията. Ислямистите оказаха въоръжена съпротива. Двама полицаи загинаха, а четирима радикални ислямисти бяха убити на място. Друг ислямист по-късно почина в болница. 14 членове на нелегална радикална група, Мюсюлмански съюз, воден от Талех Багиров, бяха задържани при операцията.

Вътрешното министерство и прокуратурата обявиха, че групата е планирала „промяна на конституционната система на страната със сила и създаване на религиозна държава, управлявана от ислямски закони". Радикалните елементи са планирали терористични атаки срещу властите.