Спор във Ватикана дали пенсиониралият се папа Бенедикт XVI е използван от ултраконсервативното крило към Католическата църква за подкопаване на римокатолическия духовен водач папа Франциск, информира АФП.

Най-малко трима ватикански кореспонденти цитират източник, близък до Бенедикт, който разкри, че бившият духовен лидер не е съавтор на спорна книга с консервативен кардинал.

Папа Бенедикт XVI наруши мълчанието си

Папа Бенедикт XVI наруши мълчанието си

Френският всекидневник "Фигаро" публикува извадки от книгата

Когато френският вестник "Фигаро" публикува извадки от новата книга в неделя, тя беше представена като сътрудничество между Бенедикт и консервативния гвинейски кардинал Робер Сара.

Бенедикт е цитиран в книгата, че "не може да запази мълчание" по спорния въпрос дали трябва да се позволи на мъже, които са встъпили в брак да станат католически свещеници. Бенедикт XVI e категорично против.

Франциск обмисля дали да позволи това на отдалечени места, такива като Амазония, където хората са принудени сами да провеждат литургии заради липса на свещеници. През следващите седмици се очаква папата да публикува решението си.

Експерти по Ватикана изразиха изумлението си от това, че оттеглилият се папа говори по толкова деликатен въпрос.

Но източници се съмняват дали Бенедикт си е сътрудничил с кардинал Сара, което повдига въпроси дали 92-годишният заслужил папа е бил използван.

Бенедикт XVI никога не е виждал, нито е разрешавал корицата, нито е разрешавал публикуването на книга в съавторство, обяви ватикански източник, който е "много близък" до бившия папа.

Източникът подчерта, че това е редакторска и медийна неяснота, от която Бенедикт се дистанцира. Той добави, че Бенедикт само е споделил бележи за безбрачието с кардинала.

Други двама източници, които също са близки до Бенедикт, отрекоха папата да е съавтор на книгата.

Кардинал Сара написа в "Туитър", че Бенедикт знае за проекта им, който е придобил форма на книга.

Книгата "От дълбините на нашите сърца: Свещеничеството, безбрачието и кризата в Католическата църква" ще бъде публикувана в сряда във Франция. Тя включва есе на Бенедикт и есе на Сара. Предговорът и заключението са написани в съавторство. Бившият папа и кардиналът са на корицата.

Италианският всекидневник "Република" подклади противоречията, след като писа, че има опасения, че заслужилият папа може да е използван без знанието му. Предупреждава, че има реален риск тези, които са използвали Бенедикт, да получат преимущество в битките, които водят.

По-късно личният секретар на Бенедикт съобщи, че папата иска името му да бъде премахнато от новата книга.