Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че обещанието на ЕС да отпусне пари и да направи отстъпки на Турция в замяна спиране на притока на мигранти към Европа е „илюзия”, цитиран от Ройтерс.

Ние молим покорно господин Ердоган за сигурност на нашите граници в замяна на пари и обещания, защото ние не можем сами да се защитим”, каза той в интервю за германския всекидневник „Билд”.

Това прави бъдещето и безопасността на Европа зависими от добрата воля на Турция”, добави Орбан.

Страните членки на ЕС одобриха този месец 3 милиарда евро финансиране за Турция, с които да подобри условията на живот на мигрантите в замяна на обещание, че Анкара ще спре притока на мигранти към Европа.

Орбан е един от най-яростните критици на водената от германския канцлер Ангела Меркел мигрантска политика. В сряда той обяви, че в страната ще се проведе референдум за съгласуваните в ЕС квоти за разселване на бежанци.

Унгария провежда референдум за мигрантските квоти в ЕС

Унгария провежда референдум за мигрантските квоти в ЕС

Това заяви премиерът на страната Виктор Орбан

"Брюксел отправи обещания към турците, които не можем да изпълним или не искаме да изпълним. Планът да се вземат стотици хиляди бежанци от Турция и да ги разселим в Европа е илюзия”, подчерта унгарският премиер, допълвайки: Ако Унгария се съгласи на това, „те ще ме вържат на пилона тук в Будапеща”.