Унгария ще проведе референдум за съгласуваните в ЕС мигрантски квоти. Това обяви премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от „Франс прес”.

Орбан поясни, че унгарското правителство е решило да насрочи  референдум за задължителните квоти за разселване на мигранти в страните членки, приети миналата година от ЕС.

Според него тези квоти ще прекроят етническата, културната и религиозна карта на Унгария и Европа.

Правителството отговаря на настоящото обществено мнение, смятаме, че въвеждането на квоти за разселване на мигранти без подкрепата на народа е равнозначно на злоупотреба с власт”, каза той на пресконференция.

Виктор Орбан на разкри кога точно ще се проведе всенародното допитване.

Едва 496 мигранти от 160 хил. разселени до момента в ЕС

Едва 496 мигранти от 160 хил. разселени до момента в ЕС

Комисарят изтъкна на пресконференция

Правителството на Унгария категорично отхвърля схемата за разселване.

Мигрантската криза доведе до напрежение между правителствата в ЕС. Германия и Франция твърдо стоят зад квотната система, но няколко държави от Централна и Източна Европа, включително Унгария, са против. Те не успяха да спрат прокарването на квотната схема по време на среща на вътрешните министри на ЕС през септември 2015 година.

Преди около две седмици Европейската комисия обяви, че само 497 мигранти са разселени в страни членки от сключеното през септември 2015 година споразумение държавите да си разпределят 160 хиляди бежанци.