Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че е изпратил писмо на страните членки с „ясно и силно послание” да се ускори разселването на мигранти, за да се облекчат Гърция и Италия, цитиран от „Франс прес”.

Комисарят изтъкна на пресконференция, че е изпратил писмо на всички вътрешни министри на 28-те страни членки на ЕС, след като само 497 мигранти са разселени в страни членки от сключеното през септември 2015 година споразумение държавите да си разпределят 160 хиляди бежанци.

Нуждаем се от спешна смяна на предавката за разселване, каза той, допълвайки, че резултатите са много слаби.

Миналият месец шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че няма да се откажат от схемата, въпреки че има малък напредък.

Европейски източници посочиха няколко фактора за забавянето: правителствата се опитват да проверят мигрантите, за да не пуснат джихадисти; липса на места за настаняване и образование за търсещите убежище и логистични проблеми около чартърните полети.

Те добавиха, че някои страни поставят неприемливи условия като отказ да приемат мюсюлмани, чернокожи и многобройни семейства. Според тях най-голямата дискриминация на религиозна и расова основа е в държавите от Източна Европа.

Междувременно Комисията призова Атина да подобри условията за бежанците, за да може други страни членки, които срещат сериозни проблеми да ги връщат в Гърция, ако те са влезли на територията на Общността през гръцката държава.

Миналата седмица Брюксел поиска от Гърция да засили охраната по границата заради мигрантския поток.

Все още има ключови области в бежанския процес, които трябва да бъдат подобрени в Гърция, предимно в областта на приемния капацитет и условията, достъп до процедура за подаване на документи за убежище, за възражения и правна помощ, поясни Комисията.