Подготвяното споразумение между Брюксел и Анкара да обхване сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция.

Това е едно от исканията на премиера Бойко Борисов в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, цитирано от кореспондент на БТА в Брюксел.

Писмото е свързано с преговорите с Анкара за намаляване на миграционния поток, които трябва да завършат с подписване на споразумение преди края на срещата на върха на ЕС на 17-18 март.

Турция постигна всичко в Брюксел, ЕС обяви края на нелегалната миграция
Обновена

Турция постигна всичко в Брюксел, ЕС обяви края на нелегалната миграция

Дните на нередовна миграция в Европа са приключили, посочи Туск

Като цяло Борисов настоява ЕС да предвиди защитата на всички външни граници с Турция, тъй като това би осигурило защита на целия съюз.

Борисов отбелязва, че не всички външни граници на ЕС са граници и на Шенген. Той посочва, че всички държави на предна линия трябва да могат да разчитат на помощ от ЕС в управлението и опазването на външните граници, а не да бъдат оставяни да се справят сами.

Премиерът пише, че ЕС не би трябвало да се съсредоточава единствено в охраната на гръцко-турската морска граница, доколкото посоката на движение на мигрантите е непредвидима. Борисов настоява преговорите с Анкара да обхванат сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция.

България не би приела частично ангажиране на Турция с границата около гръцките острови, защото това би отворило нови пътища за мигрантите. Нашата страна настоява в бъдещото споразумение с Анкара да бъде записан ангажимент за опазването на границите на Турция с Гърция и България.

В писмото се отбелязва още, че въпросът за отпадането на визите за турските граждани не следва да бъде обвързван с дати, а с резултатите от прилагането на споразумението между Турция и ЕС за реадмисия. България настоява също да бъдат предвидени необходимите ресурси за всички засегнати от миграционните потоци държави, за да може да бъде действително изпълнена договорката за връщането на незаконните мигранти в Турция.

За утре е насрочено заседание на постоянните представители на страните членки на ЕС по преговорите с Турция, стана ясно от думите на постоянния ни представител в съюза Димитър Цанчев.

Според него българската позиция по темата за ускоряването на преговорите с Анкара за членство в ЕС е да бъде спазван установеният до момента механизъм.

Не сме против откриването на нови преговорни глави, по които Турция е изпълнила всички изискващи се критерии. Излизането извън този процес има опасност да компрометира както процеса по отношение на други държави, които тепърва ще преговарят, така и ЕС, обясни посланикът.