Републиканците трябва да "спрат да си губят времето с имиграцията". Това призова президентът на САЩ Доналд Тръмп със съобщение в профила си в "Туитър", пише "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че коментарът на Тръмп е на фона на опитите на Републиканската партия в Камарата на представителите да постигне единна позиция по въпроса за имиграцията, който разкъсва редиците на републиканците.

US Конгресът отложи за утре гласуването на закона за имигрантите

US Конгресът отложи за утре гласуването на закона за имигрантите

Тръмп по-рано обяви, че няма да се разделят мигрантски семейства

Републиканските лидери на два пъти бяха принудени да отложат окончателно гласуване на умерен проектозакон за имиграцията - първо за петък, а после за следващата седмица.

Те се опитват да убедят консервативен блок да одобри законопроект, който предвижда 25 милиарда долара за исканата от Тръмп стена по границата с Мексико - предизборно обещание на американския лидер, който настоява съседката да плати за издигането на стената, и път към предоставяне на гражданство на "мечтателите" - незаконни имигранти, които са пристигнали в САЩ като деца.

Вчера не мина законопроект без отстъпки, който не включва въпроса за "мечтателите".

Партията трябва да спре да работи върху имиграционната реформа, "докато не изберем повече сенатори и конгресмени/жени през ноември", написа Тръмп и добави: "Демократите просто си играят игрички, нямат намерение да правят нещо за разрешаване на този стар проблем, който е от десетилетия. Можем да прокараме страхотно законодателство след "червената вълна".

"Гардиън" пише, че всъщност повечето прогнози са за "синя вълна" на частичните избори през ноември, което означава, че демократите ще си върнат Камарата на представителите и вероятно Сената.