Лидерът на КНДР Ким Чен-ун обяви, че срещата на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп през юни е стабилизирала ситуацията с регионалната сигурност, информират АП и "Ройтерс".

Президентът на Южна Корея кацна в Пхенян

Президентът на Южна Корея кацна в Пхенян

Това е третата среща между двамата лидери

Снимка 378930

Източник: ЕПА

Южнокорейски медии съобщиха, че Ким е направил коментарите по време на срещата с президента на Република Корея Мун Дже-ин в Пхенян.

Снимка 378931

Източник: ЕПА

Ким Чен-ун е изтъкнал още, че разговорите с Тръмп са допринесли и за геополитическа стабилност. Той очаква големи резултати от преговорите.

Вождът на КНДР е благодарил на Мун за посредничеството при организирането на "историческата" среща с Тръмп в Сингапур.

Лидерите на двете Кореи провеждат първите задълбочени разговори в Пхенян. Те ще продължат и в сряда, а Мун се очаква да се върне в Сеул в четвъртък.

Снимка 378926

Източник: ЕПА

Двамата обсъжда ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, намаляване на военното напрежение, насърчаване на двустранните отношения и други въпроси.

Това е третата среща между тях през тази година.

Снимка 378924

Източник: ЕПА

От пресцентъра на президента на Южна Корея съобщиха, че разговорите са започнали в сградата на управляващата Корейска работническа партия в Пхенян. Високопоставени представители на двете държави присъстват на срещата.

Преди разговорите Ким Чен-ун и Мун Дже-ин преминаха по улиците на Пхенян с черна лимузина "Мерцедес". Те бяха поздравени от близо 100 000 севернокорейци, които развяваха флага на КНДР, цветя и скандираха: "Обединение! Родина!".

Снимка 378929

Източник: ЕПА

По-рано Ким посрещна Мун на летището с прегръдки и ръкостискане.