Няколко големи австралийски банки са претърпели сривове на уебсайтове в четвъртък, според сайта за проследяване Downdetector, съобщава БиБиСи.

Съобщени са проблеми с сайтовете на ANZ, Westpac, St George, ME bank, Macquarie Bank, Allianz и Commonwealth Bank. Засегнати са и банковите приложения.

В началото на четвъртък множество авиокомпании в САЩ и Австралия също претърпяха срив - включително American Airlines, Southwest Airlines, United Airlines и Delta Air Lines и Virgin Australia.

"Разбираме, че в момента някои от нашите клиенти изпитват проблеми с достъпа до нашите услуги", каза банката Commonwealth пред AFP. "Този ​​проблем засяга множество организации, включително много от големите банки."

Австралийският технически коментатор Тревор Лонг предположи, че проблеми с компанията за уеб услуги Akamai могат да стоят зад вълната от проблеми. Akamai предоставя една от най-големите мрежи за доставка на съдържание в света (CDN).

По-рано през юни вътрешен проблем в друга голяма CDN, Fastly, предизвика едночасово прекъсване на работа на редица уебсайтове, включително Amazon, Reddit и правителствения сайт на Обединеното кралство.

Сред авиокомпаниите в САЩ, Southwest Airlines са първите в четвъртък, които съобщиха за проблема. По-късно American Airlines, Delta Air Lines и United Airlines потвърдиха, че имат същия проблем. "Изпитахме някои проблеми с нашия уебсайт малко по-рано", коментира Southwest Airlines.

Малко по-късно днес Akamai призна, че те са източникът на днешния проблем: "Ние сме наясно с проблема и активно работим за възстановяване на услугите възможно най-скоро." Akamai предоставя една от най-големите мрежи за доставка на съдържание в света (CDN) - услуга, предназначена да ускори времето за зареждане на уебсайтове. Virgin заяви, че използва технологията за ИТ мрежова идентификация.

Срив на сайтовете на правителствата на САЩ и Великобритания, големи световни медии, онлайн търговци

Срив на сайтовете на правителствата на САЩ и Великобритания, големи световни медии, онлайн търговци

Сривът на сайтовете изглежда е свързан с американския доставчик на облачни услуги Fastly