Девететажна жилищна сграда се срути в египетската столица Кайро, предаде "Асошиейтед прес".

Най-малко петима са загинали, а други 24 души са ранени и откарани в болници.

Спасителите са търсили всички оцелели, попаднали под развалините на сградата в квартал Ел Салам, поясни Халид Абдел Ал, административен ръководител на провинция Кайро.

Полицията е отцепила района, задържайки любопитните и хората, очевидно търсещи роднини в сградата. Видени са работници, използващи булдозери за почистване на отломки.

Не стана ясно веднага какво е причинило срутването на сградата. Създаден е инженерен комитет, който да изследва структурната цялост на съседните сгради, каза Абдел-Ал.

Срутването на сгради не е необичайно в Египет, където калпавото строителство е широко разпространено в халета, бедните градски квартали и селските райони.

С недвижими имоти с премия в големи градове като Кайро и средиземноморския град Александрия, предприемачите, търсещи по-големи печалби, често нарушават разрешителните за строеж. Допълнителни етажи често се добавят без подходящи държавни разрешителни.

Наскоро правителството предприе репресии срещу незаконните строителства в цялата страна, като затвори нарушителите и в много случаи разруши сградите.