Стотици медицински работници излязоха на стачка в Хонконг с искане правителството да затвори границата с континентален Китай, за да се предотврати разпространението на коронавируса и да се облекчи натискът върху здравеопазването, информира "Ройтерс".

Китай: САЩ всяват страх за коронавируса

Китай: САЩ всяват страх за коронавируса

САЩ не са предоставили на Китай никаква съществена помощ

Стачката е организирана от Съюза на болничния персонал, който има 18 000 членове. От синдиката обявиха, че 2400 работници са взели участие в стачката въпреки призивите на правителството да се прекрати демонстрацията.

В Хонконг са потвърдени 15 случая на коронавирус.

Медицинските работници имат пет искания, като най-важното е да се спре разпространението на коронавируса в Хонконг. Тя настояват правителството да затвори границата с континентален Китай, да се улесни раздаването на маски на жителите на Хонконг, да се осигури адекватно снабдяване и защита на лекарите, да се осигурят достатъчно отделения за пациентите и да се гарантира, че няма да има репресивни мерки срещу стачкуващите.

36 души със симптоми на коронавируса от самолета с българите

36 души със симптоми на коронавируса от самолета с българите

С втори полет 254 души са транспортирани от китайския град Ухан до Франция

Около 100 души подкрепиха стачката на здравните работници. Те носиха банери като "Затворете границите, спрете епидемиите".

Хонконгските власти спряха железопътните услуги и фериботните връзки до континентален Китай, но не затвориха границата.

Червена вълна на пазарите в Азия заради коронавируса

Червена вълна на пазарите в Азия заради коронавируса

Китайските акции в Шанхай се сринаха с 8,7 на сто при отварянето на пазара

До момента са починали 361 души в Китай и един човек във Филипините. Потвърдените случаи в Китай достигнаха 17 238, включително в Тайван, Хонконг и Макао. Извън Китай има повече от 150 заразени с вируса (20 случая в Япония, 19 в Тайланд, 18 в Сингапур, 15 в Южна Корея, 11 в САЩ, по 10 в Германия и Тайван, по 8 в Малайзия и Виетнам, 7 в Австралия, 6 във Франция, 5 в ОАЕ, 4 в Канада, 3 в Индия, по 2 в Русия, Италия и Великобритания и по един в Непал, Шри Ланка, Швеция, Испания, Камбоджа и Финландия). Има един починал във Филипините.

Коронавирусът удари пазарите в Азия.