Стачки парализираха транспорта и други услуги във Франция и Белгия, съобщават медии.

Почти 1/3 от полетите на големите летища във Франция са отменени заради еднодневна стачка, отбелязва ДПА.

Националната гражданска авиация съобщи, че самолетните компании са били помолени да съкратят полетите си с 30% на летищата в Париж, Ница и Марсилия.

От Air France обявиха, че ще изпълняват всички далечни полети от двете основни летища в Париж, но ще обслужват само около 75% от всички полети на късо и средно разстояние.

От Easyjet също очакват отмяна или забавяне на редица полети.

Синдикатът на учителите SNUIPP-FSU информира, че почти половината от преподавателите в основните училища ще стачкуват.

Синдикатите не одобряват решението на правителството да накара служителите да плащат за първия ден от болничния, който се покриваше от работодателя, както и заради решение за намаляване на социалните придобивки. Те също така са притеснени от предизборното обещание на френския лидер Еманюел Макрон да се съкратят около 120 000 държавни служители.

Стачката се подкрепя от всички основни профсъюзи. 9 синдиката, представляващи 5 милиона работници, призоваха за национална стачка.

Болници и правителствени учреждения също се очаква да бъдат засегнати от стачката, която е четвърта от встъпването в длъжност на Макрон през май.

В същото време белгийски медии информират, че общественият транспорт в Брюксел ще бъде сериозно засегнат от стачни действия, организирани от синдиката CGSP. Училищата, пощенски услуги и други сектори също излизат на стачка.

Синдикатът протестира срещу редица политики на федералното правителство, които включват орязване на бюджета, намаляване на инвестициите и приватизация на държавни предприятия. Стачката съвпада със запланувана за днес реч на премиера Шарл Мишел.

Транспортните услуги са засегнати за 24 часа от 22,00 часа вчера.

Някои телевизии и радиопрограми като RTBF и VRT могат да спрат работа.